Szybko i zdrowo – penne ze szpinakiem i fetą

Od pacjentów najczęściej słyszę – ma być szybko. Sama również jestem zwolennikiem takiej kuchni, nie lubię stać godzinami przy garach, dlatego wybieram szybkie i zdrowe wersje dań. Najczęściej wymyślam je na poczekaniu, komponuję coś z produktów, które mam, często są to po prostu znane, klasyczne danie po zdrowym liftingu ;p

Dziś proponuję razowy makaron penne w zielonej kołderce, czyli ze szpinakiem. Czas produkcji – ok.15-20 min.

Składniki:
Szpinak (świeży lub mrożony)
Ser typu feta półtłusty
Cebula
Czosnek
Oliwa z oliwek
Makaron penne razowy
Opcjonalnie kurczak/ indyk
Sól, pieprz

Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na oliwie. Jeśli wybierasz wersję z mięsem, dodaj pokrojone w kostkę. Przypraw. Dodaj szpinak, podduś chwilę, dodaj ser i zamieszaj. Gdy ser się rozpuści, dodaj ugotowany al dente makaron.

Voila, gotowe i smacznego!
Szybko, tanio i prosto