Domowe kinder country – zdrowie zamknięte w słoiczku

Dziś przepis na domowe kinder country na bazie kaszy jaglanej (na zdjęciu wersja bez czekolady). Mnóstwo zdrowia zamknięte w słoiczku, przepis bardzo prosty, wszystko robi się właściwie samo.

Generalnie zachęcam do domowych wersji słodyczy, które znamy ze sklepowej półki. Nawet jeśli dodacie białą mąkę czy margarynę, nie ma przynajmniej tych wszystkich ulepszaczy, spulchniaczy, emulgatorów, syropu glukozowo – fruktozowego, tłuszczu palmowego i innych nieciekawych dodatków.

Wracając do tematu, przepis na domowe kinder country:
100 g kaszy jaglanej (jeśli macie w saszetkach – użyjcie 1)
1 puszka mleka kokosowego (czytajcie skład czy nie ma emulgatorów)
1 laska wanilii/ ekstrakt waniliowy
100 ml wody
40 g ekspandowanego zboża ( u mnie amarantus, może też być orkisz, ryż, co tam lubicie)
1 łyżka miodu
opcjonalnie trochę czekolady do polania

Kaszę jaglaną płuczemy i przekładamy do rondelka. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy ziarenka wanilii + wydrążoną laskę lub jeśli używacie ekstraktu – 2 łyżki, i gotujemy na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy kasza jest miękka, wyrzucamy laskę wanilii, dodajemy miód, wodę i wszystko blendujemy. Na koniec mieszamy z ekspandowanym zbożem i polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Super pomysł na 2.śniadanie/przekąskę/zdrowy deser.
Smacznego