Pyszne, daktylowe pankejki, idealne na jesienne poranki. A do tego zdrowe!Daktyle są źródłem witamin z grupy B, beta karotenu i witaminy A. Zawierają także (mniej lub więcej, w zależności od odmiany) witaminy C oraz E. Są również źródłem takich minerałów jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Suszone daktyle zawierają także duże ilości błonnika.
Dodatkowo daktyle zawierają tryptofan – prekursor serotoniny, czyli hormonu szczęścia ;D
Składniki moich pankejków to:
jajko
mleko
mąka pełnoziarnista typ 1850
mąka pszenna
daktyle wcześniej namoczone we wrzątku i zblendowane (blendujemy razem z wodą)
proszek do pieczenia
Wszystkie składniki łączymy i smażymy na patelni beztłuszczowej (kto nie ma, można smażyć na odrobinie oleju).
Szybko, smacznie i zdrowo.
Jeśli chcesz być na takiej diecie, chudnąć i cieszyć się zdrowiem, zadzwoń !