Któż z nas nie lubi sobie czegoś pojeść podczas seansów telewizyjnych czy innych kinowych. Nie znam takiej osoby. Ja jako dietetyk też sobie często coś chrupię czy podjadam, ale pilnuję, by była to przekąska nie tylko smaczna, ale i wartościowa. Dziś przepis na pieczone bataty z dipem czosnkowym.
Przepis jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim dosłownie każdy, nawet osoba przysłowiowo przypalająca wodę w czajniku. A leci on tak:
Frytki:
Bataty obierz, umyj, pokrój w słupki. Skrop oliwą i wymieszaj z przyprawami (u mnie chili, tymianek, czosnek). Włóż do nagrzanego pieca.
Dip:
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do serka naturalnego (u mnie serek islandzki skyr – dzięki wysokiej zawartości białka, węglowodany z ziemniaków nie wchłoną mi się tak szybko, jak zjedzone osobno), dosyp koperek i całość dokładnie wymieszaj.
Szybko, zdrowo, smacznie. Jak zawsze u nas 😉
A więcej ciekawostek i przepisów znajdziecie na naszym fajpejdżu fejsbukowym Dieta OdNowa
[cmsmasters_gallery layout=”hover” hover_pause=”5″ animation_delay=”0″]14104|https://dietaodnowa.pl/wp-content/uploads/2018/06/0-150×150.jpg,14105|https://dietaodnowa.pl/wp-content/uploads/2018/06/3-150×150.jpg,14101|https://dietaodnowa.pl/wp-content/uploads/2018/06/1-150×150.jpg[/cmsmasters_gallery]