Dyniowe pancakes z miodem i cynamonem

Dyniowe pancakes, najlepsze jakie jadłam 😋🎃🍁🍂

Pyszne, długo sycące, miodowo – cynamonowe, idealne na przekąskę do pracy czy szkoły.

Można podawać dzieciom powyżej 1. r.ż lub zamiast miodu użyć innego słodzidła, np. syropu daktylowego (😍🥰!), wtedy można podawać nawet niemowlakom.

Przepis powstawał jak zwykle – na bieżąco podczas robienia.
Ale postaram się go odtworzyć 😉

Składniki:

2 szklanki puree z dyni (ja upiekłam pokrojoną i wypestkowaną dynię, ostudziłam i obrałam ze skóry)

3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)

3 łyżki mąki pszennej typ 750

1 jajko

1-2 łyżki miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1-2 łyżeczki cynamonu/ kardamonu (opcjonalnie)

1/2 szklanki mleka (dolewać w zależności od gęstości masy)

olej rzepakowy/ oliwa


Połączyć ze sobą mokre składniki, dodać suche, smażyć niewielkie placuszki.