Dyniowe pancakes, najlepsze jakie jadłam 😋🎃🍁🍂
Pyszne, długo sycące, miodowo – cynamonowe, idealne na przekąskę do pracy czy szkoły.
Można podawać dzieciom powyżej 1. r.ż lub zamiast miodu użyć innego słodzidła, np. syropu daktylowego (😍🥰!), wtedy można podawać nawet niemowlakom.
Przepis powstawał jak zwykle – na bieżąco podczas robienia.
Ale postaram się go odtworzyć 😉
Składniki:
2 szklanki puree z dyni (ja upiekłam pokrojoną i wypestkowaną dynię, ostudziłam i obrałam ze skóry)
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
3 łyżki mąki pszennej typ 750
1 jajko
1-2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki cynamonu/ kardamonu (opcjonalnie)
1/2 szklanki mleka (dolewać w zależności od gęstości masy)
olej rzepakowy/ oliwa
Połączyć ze sobą mokre składniki, dodać suche, smażyć niewielkie placuszki.