Czy kawa jest zdrowa?

Najnowsze badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie kawy działa ochronnie na nasze zdrowie.

Związki aktywne zawarte w kawie, czyli polifenole, diterpeny czy kofeina działają ochronnie wobec wątroby, zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2,choroby Parkinsona, Alzheimera, depresji oraz niektórych nowotworów (sytuacja wygląda nieco inaczej u osób nadwrażliwych na kofeinę, ale ich jest zdecydowana mniejszość).

A co najciekawsze – i tego nie powie wam nikt z branży farmaceutycznej, ani też nie usłyszycie w telewizji – kawa zawiera w sobie magnez! Tak, dokładnie ten magnez, który w reklamach każą nam łykać, gdy pijemy dużo kawy, bo przez kawę mamy niby niedobór magnezu. Otóż filiżanka kawy o pojemności 200 ml zawiera od 8 do aż ok. 50 mg magnezu, czyli tyle co 4 kostki gorzkiej czekolady. Kawa dostarcza nam także witamin z grupy B.

Minusem picia kawy jest wiązanie przez polifenole w niej zawarte żelaza niehemowego, zatem osoby z anemią powinny uważać na ten napój, a pozostali jeśli piją, to nie powinni tego robić w czasie posiłku czy krótko po zażyciu suplementu z żelazem. Poza tym kofeina działa diuretycznie (moczopędnie), zatem pijąc kawę – uzupełniaj straty wody.


Zatem do wszystkich lubujących się w kawce, tak jak ja – jesteśmy usprawiedliwieni! A co więcej, pójdzie nam to na zdrowie ;D

 

Na podstawie:
Biol Trace Elem Res. 2011 Oct;143(1):213-25. doi: 10.1007/s12011-010-8883-y. Magnesium intake and its relevance with antioxidant capacity in Korean adults.Bae YJ, Choi MK.
U.S. Department of Agriculture and Agricultural Research Service. 2004. USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17. http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp.
Przegl Epidemiol. 2012;66(3):509-12.Coffee drinking and risk of type 2 diabetes mellitus. Optimistic scientific data].Wierzejska R, Jarosz M.
U.S. Department of Agriculture and Agricultural Research Service. 2004. USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17. http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp.
Institute of Medicine. 1998. Niacin. In: Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B-6, Vitamin B-12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline., pp. 123–149. National Academy Press, Washington D.C. Intern. Med., 248:211– 216.