Najlepsze ciasto z ciecierzycą

Ciasto z niespodzianką.
A tak naprawdę to brownie z… ciecierzycą ;]
Trochę bałam się tego połączenia, ale wiecie co, ciasto jest rzeczywiście bardzo smaczne i mocno czekoladowe.
I ta chrupiąca czekolada na wierzchu, strzelająca podczas jedzenia <3
Zapraszam po przepis!

Potrzebujecie:
🥥 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
🥥 5 jajek
🥥 2 bananów
🥥 3-4 łyżek miodu
🥥 soku wyciśniętego z 1 pomarańczy
🥥 6 łyżek kakao
🥥 3 łyżek oleju rzepakowego
🥥 2 łyżeczek proszku do pieczenia
🥥 tabliczki gorzkiej czekolady (ja miałam 70% zawartości kakao)

Co zrobić:
🍫 Zmiksuj wszystkie składniki (oprócz czekolady) na gładką masę.
🍫 Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
🍫 Wierzch oprósz posiekaną czekoladą.
🍫 Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

[cmsmasters_simple_icon icon=”cmsmasters-icon-anchor-3″ size=”40″ space=”60″ display=”block” text_align=”center” border_width=”0″ border_radius=”50%” animation_delay=”0″][/cmsmasters_simple_icon]

Kulinarne lifehacki:
🤩 Włóż do miski od razu wszystkie (a przynajmniej te mokre) składniki i zacznij miksowanie. Niech nie przyjdzie Ci do głowy miksowanie wszystkiego po kolei zaczynając od ciecierzycy. Ja tak zrobiłam i spaliłam blender (tak, robiłam to ciasto blenderem, bo miesiąc temu robiąc ciasto spaliłam mikser 😂. Więc ostatecznie ciasto miesiąc temu właściwie całe zrobiłam ręcznie, i teraz też tak było, bo sprzęty popsuły mi się od razu na samym początku, jak chciałam cokolwiek zrobić. Bądź mądrzejszy niż ja, nie miksuj/ nie blenduj suchej ciecierzycy). W związku z brakiem jakiegokolwiek robota kuchennego, zrobiłam ciasto na takim poziomie rozdrobnienia ciecierzycy, jaki udało mi się osiągnąć do czasu spalenia blendera, nie zdążyłam zblendować jej w całości, dlatego w cieście były czasem całe cieciorkowe kuleczki – to nie było fajne, lepiej mieć wszystko rozdrobnione.
🤩 Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli dodasz rodzynki i orzechy włoskie. Ja następnym razem na pewno tak zrobię.

Podsumowując ciasto jest bardzo smaczne, nie czuć charakterystycznego smaku ciecierzycy, ale dzięki niej można się nim po prostu najeść (serio, ja po 2 porcjach na raz byłam najedzona na 2-3 godziny, a to tylko ciasto😁)

Smacznego!

[cmsmasters_image align=”none” caption=”Dieta OdNowa Paulina Mikulska – dietetyk” animation_delay=”0″]14259|https://dietaodnowa.pl/wp-content/uploads/2019/01/2-300×225.jpg|medium[/cmsmasters_image]

[cmsmasters_image align=”none” caption=”Dieta OdNowa Paulina Mikulska – dietetyk” animation_delay=”0″]14260|https://dietaodnowa.pl/wp-content/uploads/2019/01/3-225×300.jpg|medium[/cmsmasters_image]

[cmsmasters_image align=”none” caption=”Dieta OdNowa Paulina Mikulska – dietetyk” animation_delay=”0″]14261|https://dietaodnowa.pl/wp-content/uploads/2019/01/4-225×300.jpg|medium[/cmsmasters_image]

[cmsmasters_image align=”none” caption=”Dieta OdNowa Paulina Mikulska – dietetyk” animation_delay=”0″]14262|https://dietaodnowa.pl/wp-content/uploads/2019/01/1-225×300.jpg|medium[/cmsmasters_image]

fejsbuk