Krewetki z oliwką i suszonym pomidorem w towarzystwie razowego nudla

Tak, wiem, że owoce morza nie są zbyt popularne wśród Polaków, choć obserwuje się tendencję wzrostową. Niemniej warto włączać je do swojej diety nie tylko dla urozmaicenia menu czy pobudzenia seksualnego (tak, tak, owoce morza są uznawane za afrodyzjak! Niejeden casanova coś o tym wie ). A dlaczego dokładniej i jaki przepis dziś Wam polecę? Czytajcie dalej! 😉

Owoce morza to przede wszystkim źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka (w 100 g krewetek jest go aż 22 g, tłuszczu 0 g, a węglowodanów raptem 1 g), zatem idealnie pasują do diety osoby odchudzającej się. Poza tym frutti di mare zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które chronią nasze serce przed chorobami, wspierają jego prawidłowe funkcjonowanie, hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach mózgowych i wieńcowych (prewencja udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego) oraz zmniejszają stężenie triglicerydów, podstawowego składnika tkanki tłuszczowej – zatem jedząc zdrowe tłuszcze, pozbywamy się z organizmu złych tłuszczów – i chudniemy.

Owoce morza to także źródło:
 witaminy A (opóźnia starzenie, niszczy wolne rodniki, które sieją zniszczenie praktycznie w każdej komórce naszego organizmu, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zmysłu wzroku)
 witaminy D (wpływa na prawidłową pracę kośćca, układu sercowo – naczyniowego, chroni przed cukrzycą, nadciśnieniem, nowotworami, depresją oraz chorobami z autoagresji)
 witaminy E (tzw. witamina młodości, podobnie jak witamina A, jest związkiem antyoksydacyjnym, chroni naczynia krwionośne)
 witaminy B12 (jej niedobór jest przyczyną anemii megaloblastycznej, zaburzeń pracy mózgu, jest niezbędna do prawidłowego przebiegu szlaków metabolicznych oraz przemian tłuszczów i węglowodanów)
 selenu (niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, składnik enzymów regulujących procesy metaboliczne, silny przeciwutleniacz, opóźnia starzenie, działa przeciwnowotworowo)
 jodu (niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, niedobór powoduje kretynizm)
 wapnia (podstawowy składnik kości i zębów, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni – reguluje skurcz i rozkurcz, oraz w procesach krzepnięcia krwi)
 cynku (uczestniczy w syntezie materiału genetycznego, jego niedobór powoduje zaburzenia odporności oraz stany zapalne skóry)

Przepis na krewetki z oliwką i suszonym pomidorem w towarzystwie razowego nudla 

Usuń skorupki z krewetek oraz wyczyść je w środku (trzeba naciąć grzbiet i wyciągnąć tę ciemną niteczkę). Całość umyj, skrop oliwą, dodaj posiekany czosnek, natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Odstaw do zamarynowania. W tak zwanym międzyczasie pokrój suszone pomidory i oliwki oraz ugotuj al dente makaron. Podsmaż krewetki przez ok. 4 minuty, następnie dodaj pomidory i oliwki, całość wymieszaj i smaż jeszcze ok 3 minuty. Na talerz wyłóż makaron oraz zawartość patelni. I już można się zajadać   

Mam nadzieję, że przekonałam kogoś do częstszego włączania owoców morza do diety, a tych, którzy w życiu nawet nie jedli, do spróbowania czegoś nowego w kuchni ;);)

Nie może Cię zabraknąć na naszym Facebooku!