Ferrero rocher – wersja pełna zdrowia ;)

Weekend jest taką częścią tygodnia, w czasie której zdecydowana większość z nas ma wolne, chce odpocząć i się zrelaksować. A jako że naszym ulubionym smakiem, smakiem pierwotnym, smakiem bezpieczeństwa, jest smak słodki, fajnie jest mieć coś słodkiego pod ręką do tej przysłowiowej kawki.

No ale ważne przecież, by to słodkie coś, to nie było byle jakie coś. Musi być zdrowo i pożywnie, bez tzw. pustych kalorii, tłuszczów palmowych, utwardzaczy, wzmacniaczy smaku, kwasów tłuszczowych trans i innych trucicieli. Zatem dziś u mnie wyjątkowe pralinki – domowe ferrero rocher.

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu, a wszystkie potrzebne produkty pewnie masz w swoich kuchennych szafkach 😉

Składniki:
1 saszetka (100 g) kaszy jaglanej
1 szklanka (250 ml) mleka kokosowego bez cukru (można też wziąć inne, ale na kokosowym pralinki są najlepsze!)
łyżeczka prawdziwego kakao
łyżka lub dwie miodu (zależy jak słodkie łakocie lubisz ;))
100 g świeżo łuskanych orzechów laskowych do masy
50 g orzechów arachidowych do obtoczenia pralinek
pół tabliczki gorzkiej czekolady
ok. 20 sztuk całych i małych orzechów laskowych, które będą w całości w kuleczkach

Ważne: aby kuleczki wyszły naprawdę pyszne, należy użyć świeżo łuskanych orzechów laskowych.

Przygotowanie Ferrero Rocher:

  1. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem upraż na suchej patelni, aby pozbyć się goryczki.
  2. Kaszę ugotuj do miękkości w mleku z dodatkiem kakao.
  3. Do ugotowanej kaszy dodaj łyżkę miodu oraz zmielone wcześniej orzechy laskowe. Wszystko zblenduj na gładką masę i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
  4. Z lekko ciepłej masy formuj kuleczki, wkładając do każdej z nich całego orzecha laskowego.
  5. W mikrofali lub kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
  6. Gotowe kuleczki obtocz w płynnej czekoladzie oraz pokruszonych orzeszkach arachidowych.
  7. Odstaw na kilka godzin do lodówki i gotowe!

Palce lizać 😀

po więcej przepisów i ciekawostek ze świata dietetyki zapraszamy na naszego facebooka