Dziś dotarły moje zamówienia. Będzie ekspermentowane 😉 Sprawdź jakie właściwości kryją w sobie moje 2 najnowsze nabytki. Warto włączać je do codziennej diety. A mąkę owsianą zrobicie również samodzielnie, zajmie to Wam jakieś 3 minuty 😉
Miałam zamówić jeszcze mąkę z konopii, ale to może innym razem ;p
A Wy lubicie nowości w kuchni, kombinować i sprawdzać nowe smaki, czy raczej tradycja wiedzie prym?
Właściwości mąki owsianej:
zawiera wszystkie potrzebne dla zachowania zdrowia makroskładniki, tj. białko, węglowodany i tłuszcze. Białko owsa ma najwyższą wartość biologiczną w porównaniu do innych zbóż, zawiera aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć i dlatego musimy dostarczać je wraz z pożywieniem, a ponad to, jeśli owies nie jest zanieczyszczony innymi zbożami, może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej. Węglowodany zawarte w mące owsianej to cukry złożone, które są trawione powoli, nie powodują skoków glukozy i insuliny po spożyciu, dają energię na długi czas. Tłuszcze owsa to przede wszystkim NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które jak sama nazwa wskazuje, są nam niezbędne, a nasz organizm znowu nie potrafi ich samodzielnie wyprodukować i należy przyjmować je wraz z jedzeniem. Warto dodać, że owies zawiera tych zdrowych tłuszczów kilka razy więcej niż inne zboża.
owies zawiera żelazo, magnez, mangan, wapń, miedź, potas, cynk. fosfor oraz krzem. Mało w nim natomiast sodu – głównego składnika soli, której powinniśmy unikać, a zwłaszcza osoby z nadciśnieniem czy skłonnościami do obrzęków/ zatrzymywania wody w organizmie
w mące owsianej znajdziemy spore ilości witaminy młodości, czyli wit. E oraz innych związków bioaktywnych pełniących rolę przeciwutleniaczy (dzięki temu m.in. opóźniają procesy starzenia, działają przeciwnowotworowo, chronią i wspierają pracę serca oraz mózgu)
owies to również błonnik w nim zawarty, który przyspiesza pasaż jelitowy oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi
Właściwości mąki gryczanej:
podobnie jak mąka owsiana, zawiera wszystkie potrzebne dla zachowania zdrowia makroskładniki, tj. białko, węglowodany i tłuszcze. Węglowodanów natomiast zawiera dużo mniej niż owies, przez co nadaje się świetnie dla osób z IO (insulinoopornością)
jest bezglutenowa, zatem można ją polecać chorym na celiakię czy nietolerancję glutenu
jest skarbnicą witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, cynku, miedzi, manganu, żelaza, potasu oraz fosforu. Szczególną uwagę zwraca jednak duża zawartość magnezu (21-63 mg w 100 g produktu) oraz rzadkich pierwiastków, takich jak bor, kobalt i platyna.
zawiera frakcje błonnika zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego