Wizyta w gabinecie

 
Pierwsza wizyta to poznanie Twoich celów współpracy, motywacji, sprawdzenie i ocena Twojego stanu zdrowia, nawyków żywieniowych, stylu życia, preferencji i umiejętności kulinarnych, a także możliwości socjoekonomicznych. Dietetyk przeprowadzi u Ciebie także diagnostykę składu ciała i omówi wyniki.

Najpierw dietetyk przeprowadzi z Tobą szczegółowy wywiad żywieniowo – zdrowotny, na podstawie którego może opracować dla Ciebie Indywidualny Sezonowy Plan Żywieniowy. Zapyta m.in. o to, co jadasz na co dzień, jak wygląda Twój tryb życia, czy jesteś aktywny fizycznie, jaka jest Twoja historia dietetyczna, zdrowotna oraz aktualne wyniki podstawowych badań* (pacjent powinien mieć ze sobą wyniki badań na 1. wizycie). Jeśli chorujesz na coś przewlekle, weź również pozostałe wyniki badań, które posiadasz oraz spis wszystkich leków, witamin i innych suplementów, które przyjmujesz.

Pamiętaj – im więcej dietetyk uzyska od Ciebie informacji, tym lepiej będzie mógł Ci pomóc.
Ukrywanie różnych kwestii nie ma sensu, zaufanie to podstawa.

*cholesterol całkowity + frakcje HDL i LDL, triglicerydy (TG), glukoza na czczo, TSH, Alat (ALT), eGFR

Na 1. wizytę weź ze sobą dzienniczek bieżącego notowania, w którym przez 2 dni robocze i 1 dzień weekendowy będziesz zapisywać wszystkie zjadane i wypijane przez Ciebie produkty/ płyny. W dzienniczku należy uwzględnić godzinę posiłku, jego wielkość/porcję oraz w jakich okolicznościach został przez Ciebie zjedzony (w pracy w pośpiechu, przed telewizorem/ komputerem/ smartfonem, w biegu na tramwaj, spokojnie w domu przy stole, z nudów, ze stresu etc.). Jeśli masz nawyk podjadania – to także trzeba zapisywać (szklanka soku czy 2 orzeszki to również posiłek dla Twojego organizmu).

Następnie dietetyk wykona diagnostykę składu Twojego ciała za pomocą specjalistycznego analizatora metodą bioimpedancji BIA* (m.in. zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej, nawodnienie organizmu, podstawowa przemiana materii, mineralizacja kości i in.), zważy, zmierzy obwody, przeanalizuje i omówi wszystkie wyniki wraz z analizą indeksu masy ciała BMI oraz wskaźnika WHR (określenie lokalizacji ewentualnego nadmiaru tkanki tłuszczowej). Dietetyk stwierdzi również czy występuje otłuszczenie wewnętrzne organizmu.

*) Na analizatorze składu ciała stajemy bosymi stopami – przygotuj się zatem do zdjęcia skarpet lub rajstop. Badania nie wykonuje się u kobiet w ciąży i osób z rozrusznikiem serca (bądź innym elektrycznym urządzeniem medycznym). Na 2 godziny przed badaniem nie powinno się jeść ani uprawiać sportu.

W trakcie całego spotkania dietetyk będzie analizował Twoją dotychczasową dietę oraz przekazywał Ci praktyczne wskazówki i porady dietetyczne, które od razu po wyjściu z gabinetu możesz zacząć wcielać w życie, zanim jeszcze otrzymasz ułożony dla Ciebie nowy plan żywieniowy.

Kolejny krok to Twój Indywidualny Plan Żywieniowy. Specjalista na podstawie uzyskanych informacji może opracować dla Ciebie program żywienia oparty o sezonowe produkty spożywcze, uwzględniający Twoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze, preferencje smakowe, występujące schorzenia i alergie pokarmowe, możliwości czasowe, a nawet finansowe. Ponieważ plan dietetyczny jest układany indywidualnie, należy na niego trochę poczekać. Średni czas oczekiwania to ok. 7 dni roboczych od konsultacji dietetycznej.

Kolejne wizyty to ocena i kontrola postępów zastosowanej dietoterapii, edukacja żywieniowa, praca nad zmianą oraz eliminowanie potencjalnych błędów. Spotkania ze specjalistą to także wsparcie i dodatkowa motywacja, które będą Ci niezbędne w całym procesie. Z doświadczenia wiemy, że pacjent ze wsparciem dietetyka dużo lepiej sobie radzi i szybciej utrwala dobre nawyki żywieniowe. Omawiamy i testujemy także różne strategie osiągnięcia Twojego – naszego celu. Jeśli chcesz mieć efekty – współpracuj.

Na wszystkich kolejnych wizytach dokonywana jest diagnostyka składu ciała wraz z omówieniem zachodzących w organizmie zmian. Pacjent otrzymuje także własną kartę kontroli. Konsultacje kontrolne trwają do 30 minut.

Wszystkie informacje podane przez pacjenta mają charakter poufny i służą jedynie prawidłowej i skutecznej dietoterapii.