Wegetariańskie, bazyliowe muffiny z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Wegetariańskie, bazyliowe muffiny z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Mimo 30-sto stopniowego upału, odważyłam się włączyć dziś piec, by upiec wytrawne muffiny z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Rzadko robię niesłodkie muffiny, ale zainspirowałam się przeglądając czeluści Internetu i nawet po jajka specjalnie do biedronki poszłam, bo już mi się skończyły. Znaczy – zdeterminowana byłam.

A co potrzebujesz do tychże babeczek?

🌻1,5 szklanki mąki pszennej

🌻 pół szklanki mąki z jaglanej

🌻 2 kulki mozzarelli

🌻 pół słoiczka suszonych pomidorów

🌻 2 jaja

🌻 szklanka mleka

🌻 1/3 szklanki oliwy

🌻 łyżeczka proszku do pieczenia

 

🌻 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki

🌻 łyżeczka suszonej bazylii

🌻 pieprz

Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce, po czym dodałam te mokre + pokrojoną w kostkę 1 kulkę sera i pomidory. Znów mieszałam. Gotową masę przelałam do foremek na muffinki, na ok. 3/4 objętości foremki. Na wierzchu położyłam 2. mozzarellę – tym razem pokrojoną w plasterki. Muffiny wkładamy do pieca nagrzanego na 180 st. góra-dół na ok. 20 minut.

Voilà! 🥰💜

Przepis zaczerpnięty z bloga Mama na roślinach – Asja Michnicka z własną, drobną modyfikacją.

Polecam serdecznie.