Tahini, czyli pasta sezamowa

Niezbędny składnik wielu past, m.in. bardzo popularnego hummusu czy baba ghanoush, idealna do robienia dipów i marynat, świetnie smakuje na słodko do gofrów, naleśników i tostów.
Przygotowanie jest jak zawsze banalnie proste (zauważyłam, że za inne przepisy niż banalnie proste rzadko chce mi się zabierać Stąd moje mistrzostwo w układaniu diet szybkich w wykonaniu, bo świetnie was rozumiem! )
Potrzebujemy blendera, patelni i sezamu. Mniej cierpliwi niech wezmą też trochę oliwy.
Sezam prażymy na suchej patelni, aż się delikatnie zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy go do blendera i blendujemy. Co jakiś czas trzeba przemieszać, bo pasta przykleja się do ścianek naczynia. Po kilku minutach pracy sezam zaczyna wydzielać olej i z formy sypkiego sezamu otrzymujemy pastę. Aby przyspieszyć ten proces, można dodać łyżkę oliwy, jednak pasta będzie wtedy rzadsza.
Wartość odżywcza sezamu to:
637 kcal w 100 g
27,4 g białka
60 g tłuszczów, z czego aż 54 g to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (te bardzo zdrowe!)
2,1 g węglowodanów
8 g błonnika

facebook