Omlet ze szparagami i wędzonym łososiem

Omlet ze szparagami i wędzonym łososiem

Sezon na szparagi oficjalnie rozpoczęty.
Niskokaloryczne, lekkostrawne, bogate w kwas foliowy, witaminę C, witaminę A, potas, cynk, wapń, błonnik oraz glutation kuszą i zachęcają do jedzenia. I ten wygląd. Są tak piękne, że wrzucenie tylko 1 zdjęcia byłoby grzechem 
Przy okazji grzechu – szparagi uznawane są za afrodyzjak, a polane odrobiną oliwy lub skropione sokiem z cytryny intensyfikują orgazm jeszcze bardziej.Zatem kto spragniony zdrowia i uciech cielesnych, po szparagi marsz!

U mnie dziś omlet ze szparagami i wędzonym łososiem na pieczarkach z cebulką.

Składniki na 3 porcje
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 łyżka oliwy z oliwek
3 duże jajka
5 łyżek mleka
100 g łososia wędzonego
5 średnich pieczarek
1 cebula
1 świeży pomidor
świeży szczypiorek

Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Końców nie wykorzystujemy, natomiast łodyżki należy pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, główki pozostawić w całości.
Wrzucić na lekko osolony wrzątek (polecam nie szaleć z solą, bo wędzony łosoś jest strasznie słony) i gotować ok. 2 minuty, odcedzić.
W misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka, soli i pieprzu. Dodać szparagi, łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, wszystko wymieszać łyżką.
Na patelni o średnicy dna ok. 24 cm rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki. Po chwili wlać masę jajeczną z dodatkami. Na wierzch dodać pomidora.
Ustawić małą moc, przykryć patelnię pokrywą i podgrzewać, aż masa się zetnie. Alternatywnie – dla jeszcze lepszego efektu – po dwóch minutach podsmażania (bez przykrycia) można też wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na około 3 minuty lub do ścięcia się masy.
Gotowy omlet posypać szczypiorkiem.

Więcej przepisów i informacji z zakresu dietetyki na naszym facebook`u

 Dieta OdNowa

Dieta OdNowa

 Dieta OdNowa

Dieta OdNowa

 Dieta OdNowa

Dieta OdNowa

 Dieta OdNowa

Dieta OdNowa


 Dieta OdNowa

Dieta OdNowa

 

 

Skomentuj

Twój e-mail nie będzie opublikowany