Kawowa panna cotta

Kawowa panna cotta

 

Deser idealny. Zwłaszcza dla  smakoszy kawy i galaretek. Spróbujcie sami! Przepis jest banalnie prosty, a sam deser bardzo efektowny. Zaskoczy niejednego gościa i umili niedzielne popołudnie 😉

Galaretka kawowa ciemna
1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
60 ml gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 1-2 shoty espresso
2-3 łyżeczki ksylitolu

Żelatynę należy zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do garnuszka wlej gorącą wodę, dodaj kawę oraz słodzik. Całość wymieszaj i zagotuj, odstaw z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Należy mieszać przez minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudź i przelej do 4 małych filiżanek (każda po około 80 ml – 1/3 szklanki). Wystudź i odstaw w chłodne miejsce na około 30 – 60 minut do stężenia.

Galaretka kawowa jasna
1 łyżeczka żelatyny w proszku
125 ml śmietanki kremowej 30 % (płynnej, w kartoniku, UHT)
125 ml pełnego mleka
3 – 4 łyżki ksylitolu
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 2-3 shoty espresso
opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Żelatynę należy zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlej śmietankę i mleko, dodaj słodzik, kawę oraz ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewaj, aż słodzik całkowicie się rozpuści. Doprowadź do zagotowania i odstaw z ognia. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie przez około minutę, aż całość się rozpuści. Przykryj i odstaw na 5 minut, następnie przelej do filiżanek na warstwę zastygniętej galaretki ciemnej. Odstaw do wystudzenia. Po ostudzeniu przykryj filiżanki folią spożywczą i wstaw do lodówki do stężenia na około 4 – 5 godzin lub na całą noc.
Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na chwilę do gorącej wody, następnie włożyć ostrze noża w przestrzeń pomiędzy kremem a filiżanką i delikatnie poruszyć nożem.
Ja ozdobiłam mój deser startą skórką limonki.

Skomentuj

Twój e-mail nie będzie opublikowany