Po co jeść drugie śniadanie? I czy podjadanie to dobry pomysł?

Czy każdy z tu obecnych jest już po 2. śniadaniu? Pamiętacie o regularnym zjadaniu posiłków? To nie są żadne frazesy, banialuki i inne tam pierdoły! To poważna sprawa!Jeśli nie dostarczasz organizmowi energii do funkcjonowania, ten zaczyna pracować coraz gorzej, a Twój apetyt na słodkie przekąski i wysokoenergetyczne, przetworzone i bezwartościowe produkty rośnie z każdą godziną. Poza tym zaczynasz obrastać w tłuszcz, bo jak już cokolwiek zjesz, to większość energii z tego co zjadłeś zostanie przerobiona na tkankę tłuszczową jako zapas energetyczny (skoro nie jesz, jest to sygnał dla Twojego organizmu, że trzeba zwolnić i zacząć robić zapasy, by przetrwać – tak nam zostało w toku ewolucji). A jeśli nie jesz pełnowartościowych posiłków, tylko podjadasz i myślisz, że jest ok, to jesteś w błędzie. Podjadanie może prowadzić do insulinooporności (częste dostarczanie niewielkich ilości pokarmu stymuluje trzustkę do ciągłej produkcji insuliny, na którą to komórki powoli stają się coraz mniej wrażliwe). Konsekwencją insulinooporności jest cukrzyca typu 2.
Także, kto jeszcze nie jadł, a na nogach od samego rana – czas na przerwę śniadaniową 😋🍐🍎🍇🍓

U mnie jogurt na słodko z gruszką i orzeszkiem 🍚🍐🍯
Czas wykonania: 2 minuty
Jogurt wymieszaj ze słodzikiem, dodaj umytą i pokrojoną gruszkę, posyp orzeszkami.
Koniec roboty👊

Dobrego dnia!

Chodż na fejsbuka, tu jest jeszcze więcej ciekawych informacji! 😉