Baba ghanoush, przepis idealny.

Baba ghanoush, przepis idealny.

W sklepach zatrzęsienie bakłażanów. Piękne, dorodne, przyciągają wzrok swoim tajemniczym, cudownym kolorem. Co zrobić z bakłażana? Pastę oczywiście. Baba ghanoush. Pyszna, aromatyczna, sycąca pasta z pieczonego bakłażana i sezamu, a w dodatku szybka w wykonaniu. Dziś przepis właśnie na nią, najlepsza wersja, jaką robiłam dotychczas.

Składniki (na ilość pokazaną na zdjęciach)
1 bakłażan
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, ja nie dodałam)
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
1 lub 2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty tahini (przepis już jest na blogu http://dietaodnowa.pl/tahini-czyli-pasta-sezamowa/)

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Bakłażana umyć i podziurkować widelcem. Ułożyć na kawałku folii aluminiowej i położyć na kratce piekarnika. Piec przez około 45 minut, aż bakłażan miejscami się obkurczy, zapadnie, a skórka będzie cienka i wypieczona (w środku miąższ będzie bardzo miękki).
Warzywo ostudzić, następnie przekroić na pół i łyżeczką wybrać miąższ. Przełożyć go do miski, dodać sok z cytryny, szczyptę soli, oliwę, starty na tarce czosnek i pastę tahini. Wszystko zmiksować na pastę. Przechowywać w lodówce.

Palce lizać.

Wypróbujcie koniecznie!

facebook

Skomentuj

Twój e-mail nie będzie opublikowany